17 feb, 2017 Sofielund

Samverkan ger energi i hållbarhetsprocess

Boende, Integration och Dialog

Jan Svärd, ordförande Fastighetsägare Sofielund, Stefan Håkansson, stf vd, E.ON, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), ordförande Malmö kommunstyrelse och Carina Svensson, ordförande VA Syd, undertecknade avsiktsförklaringen för lokalt hållbarhetsarbete i Sofielundsområdet. Foto: Marie Rasmusson

Fastighetsägare Sofielund har gått i spetsen för ett lokalt hållbarhetsarbete som kan bli en förebild för resten av landet. Fredagen den 17 februari undertecknades en avsiktsförklaring mellan föreningen, E.ON, Malmö stad och VA Syd kring konkreta insatser för att stärka Sofielundsområdet. Allt som görs ska ha en direkt påverkan på FNs hållbarhetsmål.

Genom avsiktsförklaringen knyts det lokala föreningslivet, det privata näringslivet, myndigheter och kommunala verksamheter tätare tillsammans.

– Namnteckningarna betyder att aktörerna vill hitta gemensamma lösningar och bidra efter sina egna kompetenser, säger Jan Svärd, ordförande i Fastighetsägare Sofielund.

BID-modellen för långsiktigt hållbar utveckling

Sedan 2013 har Fastighetsägare Sofielund arbetat efter en internationell modell för stadsutveckling, BID, som i Malmö står för Boende, Integration och Dialog. Syftet är att skapa en långsiktigt hållbar utveckling i området och man fokuserar på boende och stadsutveckling, barns och ungas vardagsvillkor, sysselsättning, hälsa, levnadsvillkor och inflytande.

– Det här är ingen quick fix, förklarar Hjalmar Falck, heltidsanställd verksamhetsledare. Vi har ingen bortre tidsgräns utan arbetar medvetet långsiktigt för att alla som lever och bor i Sofielundsområdet ska trivas och känna sig trygga.

– Idén med BID finns även i Göteborg och Stockholm och vi samarbetar i våra nätverk. Det vi gör nu är ett rejält handslag och det är en styrka att vi har Malmö stad med oss, fortsätter han.

– Jag har ingenting emot att staten får tillgodogöra sig några goda exempel från Malmö, kommenterar Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande. Finansdepartementet har visat intresse för Sofielundsprocessen och om lagen står i vägen för ett lyckat resultat kan man ändra på det.

Solpaneler och solcellsanläggningar

– I arbetet med att skapa ett hållbarare Sofielund har redan nio fastighetsägare tagit ett steg med att installera solpaneler, berättar Hjalmar Falck. Nu tar vi nästa steg för att se hur vi kan skapa solcellsanläggningar med andelsköp för boende och verksamheter i Sofielund och erbjudande om grön el för alla hushåll och fastighetsägare. På listan står även laddstolpar, arbetsmöten kring skyfallsproblem, grön-blå lösningar kring dagvattenhantering och hur vi kan hjälpa fastighetsägare med att få kontroll på sina energikostnader.

Socioekonomiska fördelar

– Sofielund är en av våra innovationsplattformar, säger Stefan Håkansson, tillförordnad vd, E.ON. Vi har funnits med vid byggen i Hyllie och Västra hamnen men här har vi gått från ambition till handling. I sådana här processer handlar det om människor och den energi de kan ge. Vi hoppas mycket på det som kommer ut av den här avsiktsförklaringen.

– Klimatinsatserna handlar inte bara om tekniska system som ska fungera, säger Per-Arne Nilsson, miljöförvaltningen. Det skapas synergieffekter så att frågorna glider ihop och det går inte att komma ifrån de socioekonomiska fördelarna om processen blir framgångsrik. Det lokala hållbarhetsarbetet i Sofielund intresserar även forskare från Malmö högskola, Lunds universitet och Naturskyddsföreningen som vill mäta effekterna av olika miljöinsatser. Genom avsiktsförklaringen förbinder sig aktörerna att avsätta en viss del av hållbarhetsvinsten till en fond som ska främja insatser mot utanförskap, arbetslöshet och för frågor som gagnar samhällsutvecklingen.

Text: Marie Bosund

Vidare läsning
Sydsvenskan – Samverkan för att få solceller och laddstolpar till Sofielund
Skånska Dagbladet – Klimatavtal ska ge ett grönare Sofielund

Arbetet i Sofielund och inte minst i Sevedsområdet har börjat ge resultat. En framgångsfaktor är partnerskapet som pågår inom Fastighetsägare Sofielund mellan stad, näringsliv, civilsamhälle och myndigheter. Sydsvenskan – Färre Malmöbor utsatta för brott men oron ökar